مقدمه:
اگر الکترونهای یک رسانا هر یک در حالت الکترونی با انرژی منحصربفرد خود قرار بگیرند، بدون پراکندگی از سوی یکدیگر میتوانند به حرکت خود ادامه دهند. اما آثار کوانتمی الکترونها تنها زمانی پدیدار میشود که الکترونها در حالتهای الکترونی یکسان با خاصیت رفتار جمعی و موسوم به «نوارمسطح» قرار بگیرند. این آثار کوانتمی شامل ابررسانایی و اشکال یکتای مغناطیس میشود. در گذشته محققین تنها به دستیابی چنین حالت های الکترونی در مواد دوبعدی نائل آمده بودند. شایان توجه است که ماندگاری نوارهای مسطح با این مواد به سبب درون صفحهای بودن تلههای الکترونی و امکان فرار از طریق بٌعد سوم (برون صفحهای) با چالش مواجه است. یکی از راهکارها، ایجاد تلههای الکترونی سهبعدی است.
دستاورد اصلی:
در حال حاضر، محققین دانشگاههای MIT، POSTECH و Toho به ترتیب از آمریکا، کره جنوبی و ژاپن با تکیه بر محاسبات نظری روی خواص الکترونی بلورهای سهبعدی شناخته شده با نام «pyrochlore» برای نخستین بار موفق شدند تا به صورت تجربی چنین حالتهای الکترونی را در ماده سهبعدی مزبور مشاهده کنند. شایان توجه است که نظریه پیشگویی میکند مسبب این نوارمسطح تداخل ویرانگر سهبعدی، پرش الکترونی است. آنچه که سبب پدیدار شدن این حالتها میشود درست به مانند نمونههای دوبعدی سابق، هندسه خاص چنین بلورهایی است که شباهت خوبی به طرحهای موجود در هنر سبدبافی ژاپنیها «kagome» دارد. صرفاً با چینش اتمها با چنین هندسه خاصی مستقل از جنس اتمها، میتوان نوارمسطح ایجاد نمود. این یافته میتواند به پیامدهایی مثبتی برای کاربردهای بیتهای کوانتمی ابررسانا، خطوط انتقال برق کارآمد و ادوات الکترونیکی هوشمند و پرسرعت بینجامد.
روش ساخت بلورهای «pyrochlore»:
کنارهم قراردادن عناصر سازنده بلور، ذوب آنها در دماهای بالا، سردسازی آنها و شکلگیری خودبهخودی بلور
روش اثبات تجربی حالتهای نوار مسطح:
آزمایشهای «نشرفوتون» یعنی تابش تک فوتون به بلور و آشکارسازی تک الکترون بیرون آمده از بلور؛ چنانچه انرژی الکترونها با هم برابر بدست آید، نوارمسطح اثبات میشود.
علت دشواری اثبات تجربی نوارهای مسطح در بلورهای سهبعدی:
سطوح بسیار ناهموار آنها؛ راهکار فائق آمدن بر آن در این پژوهش استفاده از طیفبینی نشرفوتونی در زوایای مختلف یا همان «Angle-resolved photoemission spectroscopy» است که از طریق آن اخذ هزاران دادهی انرژی الکترونهای بلور در عرض حدوداً نیم ساعت گزارش شده است.
روش ایجاد حالت ابررسانایی:
تعویض یک جزء تشکیل دهنده این بلورهای سه بعدی با ترکیبی از دو عنصر دیگر با حفظ هندسه خاص بلورهای «pyrochlore»، با تکیه بر محاسبات نظری و مشاهده جابهجایی نوار مسطح به سوی انرژی صفر.
منبع
Joseph Checkelsky et al, Three-dimensional flat bands in pyrochlore metal CaNi2, Nature (2023). DOI: 10.1038/s41586-023-06640-1. www.nature.com/articles/s41586-023-06640-1